Βάσω Σίδη

Αφοι Κυριακίδη ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.

(Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με ευγενή υποστήριξη του συλλόγου ΛΑΜΨΗ το 2017)

Πρέπει να ομολογήσω ότι με συγκίνηση περισσή ανάμεικτη με ένα αίσθημα αγωνίας άρχισα τη συγγραφή αυτού του εγχειριδίου που απευθύνεται κυρίως στους γονείς των παιδιών με καρκίνο. Τώρα που η συγγραφή ολοκληρώθηκε, όπως και η έκδοσή του τα συναισθήματά μου είναι αλληλοσυγκρουόμενα. Η χαρά της ολοκλήρωσης αντιπαλεύει μια εσωτερική ανησυχία και μνήμες, μνήμες πολλές κατακλύζουν τη σκέψη μου. Όμως, είναι γεγονός ότι η παρουσίαση του βιβλίου μου με τίτλο: «Αλήθειες και μύθοι για τον παιδικό καρκίνο» θα γίνει την Κυριακή 28 Μαΐου, στις 11 πμ στο Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.

Θέλω από ψυχής να ευχαριστήσω το σύλλογο ΛΑΜΨΗ, αληθινά πολύτιμο αρωγό, ο οποίος στήριξε αυτό το πόνημα από τη στιγμή της πρώτης του έμπνευσης. Η έκδοση του βιβλίου μου ολοκληρώθηκε χάρη στην ευγενή στήριξη της ΛΑΜΨΗΣ η οποία διοργανώνει επίσης και την παρουσίασή του.

Όπως είναι γνωστό ο σύλλογος ΛΑΜΨΗ δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1987 από μια ομάδα γονιών που μέσα από το προσωπικό τους βίωμα, θέλησαν συλλογικά να προσφέρουν ότι καλύτερο στο παιδί με καρκίνο. Μέσα στην πορεία των χρόνων η σκυτάλη πέρασε από πολλά χέρια και τα χέρια έφτιαξαν μια μεγάλη αγκαλιά γύρω από το παιδί. Αφιερωμένοι και ακούραστοι δεν μένουν θεατές στα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά αγωνίζονται για τη βελτίωση της ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας των άρρωστων παιδιών καθώς επίσης για την ποιότητα ζωής χωρίς προκαταλήψεις.

O καρκίνος είναι κεραυνός εν αιθρία που ανατρέπει τη ζωή του παιδιού και της οικογένειας. Η νόσος κάνει ό,τι μπορεί για να καταστρέψει τα χρόνια της αθωότητας, όμως δεν τα καταφέρνει. Παρά τις δυσκολίες το παιδί δε σταματά να μεγαλώνει και να εξελίσσεται και να χρωματίζει τα όνειρά του.

Το εγχειρίδιο αυτό περιλαμβάνει γενικές αρχές για την κατανόηση, τη διάγνωση και τη θεραπεία του παιδιατρικού καρκίνου. Επίσης θα δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα των γονέων, σε συνδυασμό με ιατρικές πληροφορίες και πρακτικές οδηγίες και θα προσπαθήσει να βοηθήσει τους γονείς να διαχειριστούν τα επώδυνα συναισθήματα, το φόβο, την αγωνία και την ψυχική αναστάτωση για να αντιμετωπίσουν την καινούργια επιβεβλημένη από τον καρκίνο καθημερινότητά τους.

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης θητείας μου στο χώρο της Παιδιατρικής Ογκολογίας, είδα να αναδύεται όλο το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης. Είδα ότι όσος είναι ο πόνος άλλη τόση είναι και η χαρά και ότι όλες οι αξίες της ζωής μπορούν να επαναπροσδιοριστούν. Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο στα παιδιά και στις οικογένειές τους, που μου έδωσαν και μου δίνουν αληθινά μαθήματα ζωής.

Βάσω Σίδη, Μάιος 2017