Κριτική βιβλίου “Μακρύ ταξίδι μέσα στη νύχτα [ Επιστροφή στο Φως ]”

«Το μακρύ ταξίδι μέσα στη νύχτα», το πρώτο πνευματικό μου παιδί, ξεκίνησε το ταξίδι του τον Μάη του 2019. Είναι ένα ταξίδι αναζήτησης γι αυτό και γνωρίζει καλά πως μέσα στη συμπαντική νομοτέλεια, όσο πιο βαθιά είναι η νύχτα, τόσο λαμπρότερος θα είναι ο ήλιος της μέρας που ξημερώνει.

Τώρα, 3.5 χρόνια μετά, το «Μακρύ ταξίδι μέσα στη νύχτα» συνεχίζει και θα συνεχίσει το ταξίδι.

Με βαθιά συγκίνηση παραθέτω την κριτική του αγαπητού μας Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών κ .Στέλιου Αντωνιάδη, Καθηγητού – Παιδιάτρου / Καρδιολόγου – Συγγραφέα. Η κριτική του κ. Στέλιου Αντωνιάδη αποτελεί μεγάλη τιμή και χαρά για μένα.

(Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ, τόμος 83, τεύχος 1)

ΜΑΚΡΥ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ  [Επιστροφή στο φως]

Βάσω Σίδη – Φραγκανδρέα

Η συγγραφέας κ. Βάσω Σίδη – Φραγκανδρέα είναι παιδίατρος με εξειδίκευση στην Παιδιατρική Αιματολογία – Ογκολογία.  Έχει επίσης ασχοληθεί με τη συμβουλευτική και τη σχολική ψυχολογία καθώς και την εκπαίδευση των παιδιών και των εφήβων. Επίσης, έχει προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της, εθελοντικά, για τη ψυχοκοινωνική στήριξη των παιδιών με καρκίνο καθώς και των οικογενειών τους. Έχει παρουσιάσει τη μακρόχρονη εμπειρία της γράφοντας βιβλία και δημοσιεύοντας επιστημονικές εργασίες για θέματα που πολύ καλά γνωρίζει. Είναι δραστήριο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών με ομιλίες και δημοσιεύσεις στο περιοδικό Κασταλία, καθώς και αναρτήσεις στην ειδική σελίδα στο διαδίκτυο.

Προλογικά πρέπει εξομολογητικά να αναφέρω πως οι δύσκολες παθήσεις των παιδιών με θλίβουν βαθύτατα, με συγκινούν ιδιαίτερα. Σε όλη μου την καριέρα βρέθηκα πολλές φορές στη δυσάρεστη θέση να πω σε γονείς παιδιών με βαριές συγγενείς καρδιοπάθειες αυτά που δεν θα ήθελα να πω. Τελικά όμως σε ό,τι αφορά στα προβλήματα καρδιάς οι εξελίξεις ήταν τόσο ευχάριστες που σήμερα υπάρχουν πολύ ικανοποιητικές λύσεις ακόμα και για τις βαρύτατες περιπτώσεις. Δεν έχω τις απαιτούμενες γνώσεις για να ξέρω εάν το ίδιο συμβαίνει και στην παιδιατρική αιματολογία-ογκολογία, διαβάζοντας όμως το βιβλίο κατάλαβα ότι συμβαίνει.

Εκείνο που με έκανε να ενδιαφερθώ για το βιβλίο της κυρίας Σίδη – Φραγκανδρέα, αλλά και να το εκτιμήσω ιδιαίτερα, εκτός από τη μεγάλη μου εκτίμηση για εκείνην, το ήθος και την ευγένεια της, είναι ό,τι ασχολείται με την ψυχολογική πλευρά της αντιμετώπισης, κάτι στο οποίο και εγώ έδινα πάντα πολύ μεγάλη σημασία. Το «τέρας» πρέπει να νικηθεί και τα παιδιά πρέπει να βγουν από τον λαβύρινθο λέει η συγγραφέας. Για τη νίκη δεν χρειάζεται να είναι όλα τα παιδιά σαν τον Θησέα αρκεί να υπάρχει εκτός από την ιατρική αντιμετώπιση, αγάπη, ανθρωπιά, συμπόνια, συντροφικότητα, απασχόληση και όλα όσα χρειάζονται για το μακρύ ταξίδι μέχρι το αίσιο τέλος του.

Ένα βιβλίο ευανάγνωστο, εύληπτο, σε θαυμάσια ελληνική γλώσσα χωρίς «καρυκεύματα». Με εντυπωσίασαν τα πολύ προσεκτικά και με ιδιαίτερη σημασία  επιλεγμένα ονόματα: Αναστασία, Ελευθερία, Φωτεινούλα, Λευκή, Χαριτίνη-Χαρά, Αδριανός, Στυλιανή. Όπως επίσης και το βασίλειο της Νεραϊδοχώρας, το σιχαμερό τέρας, το σπουργίτη που έτρεμε, η αχτίδα φωτός, ο Γολγοθάς καθώς και η πίστη πως όσο πιο μεγάλη και σκοτεινή είναι η νύχτα τόσο λαμπερότερος θα είναι ο ήλιος που ξημερώνει. Μια πολύ ευαίσθητη και όμορφη περιγραφή του περιβάλλοντος και όλων αυτών που με τις γνώσεις και την αγάπη τους θα κάνουν, με τη βοήθεια του Θεού, ό,τι καλύτερο μπορούν για ένα ευτυχισμένο τέλος.

Ένα όμορφο βιβλίο γραμμένο από μια ιδιαίτερα καλλιεργημένη γιατρό με λεπτότητα ψυχής η οποία με τη μακρόχρονη εμπειρία και την ωραία γραφή της δημιούργησε μια ιστορία που εξημερώνει το θεριό.

Το βιβλίο αυτό πιστεύω πως πρέπει να αγοραστεί από τους αρμόδιους φορείς και να διανέμετε στα τμήματα που ασχολούνται με αυτές τις παθήσεις ως θεραπευτικό συμπλήρωμα για τα παιδιά και τους γονείς τους.   

Στέλιος Αντωνιάδης

Προτεινόμενα Άρθρα