«Η μέρα που ο Θεός δημιούργησε την ελπίδα ήταν πιθανότατα η ίδια μέρα που δημιούργησε
την Άνοιξη» (Bernard Williams)

Ένας χλωμός ήλιος, προσπαθεί φιλότιμα να παραμερίσει τα σύννεφα. Κι αληθινά, «….Ο άνθρωπος, όσο βλέπει το φως του ήλιου, χαίρεται τα αγαθά της ελπίδας».

Στη χαραυγή του 2021, αυτής της σημαδιακής χρονιάς για την εθνική μας αυτογνωσία, προτρέπω τον εαυτό μου να σκέφτεται θετικά και αισιόδοξα.

Στην επιστροφή μου από τον απαραίτητο περίπατο στη θάλασσα, καθώς κοιτάζω τη γειτονιά μου, το σπίτι μου, αναλογίζομαι πως: «……Είναι το εδώ. Είναι το σπίτι μας. Το σπίτι της ανθρώπινης ευτυχίας και της δυστυχίας, εκατομμυρίων θρησκειών, ιδεολογιών και οικονομικών θεωριών, κάθε ήρωα και δειλού, κάθε δημιουργού και καταστροφέα, κάθε βασιλιά και χωρικού, κάθε ερωτευμένου ζευγαριού, κάθε παιδιού, πατέρα και μητέρας, κάθε εφευρέτη και ηγέτη, κάθε αγίου και αμαρτωλού στην ιστορία του είδους μας. Όλοι έζησαν σε μια κουκίδα σκόνης, που λούζεται από μια ακτίνα ήλιου…..Ο πλανήτης μας είναι ένα μοναχικό σημάδι μέσα στο τεράστιο κοσμικό σκοτάδι. Μέσα σε όλη αυτή την απεραντότητα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποιος θα έρθει από μακριά για να μας σώσει από τους εαυτούς μας. Είναι μόνο δική μας ευθύνη. Η αστρονομία είναι μια ταπεινωτική εμπειρία. Για μένα δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη της ανθρώπινης τρέλας από αυτή τη γαλάζια κουκκίδα. «Είναι υποχρέωσή μας να είμαστε καλοί ο ένας με τον άλλον και να διατηρήσουμε ζωντανή αυτή την χλωμή γαλάζια κουκκίδα, το μοναδικό σπίτι που έχουμε γνωρίσει ποτέ» έγραψε ο Carl Sagan ( Αμερικανός Αστροφυσικός/Συγγραφέας), για το απέραντο σύμπαν και τη μικροσκοπική μας γη.

Δώδεκα μήνες από την εμφάνιση της πανδημίας, έχοντας θρηνήσει νεκρούς, βιώνοντας φόβο, αγωνία και θλίψη, αλλά και αναμένοντας τις συνέπειες της καθολικής κρίσης σε όλη την ανθρωπότητα, είναι αναγκαίο να κάνουμε τον απολογισμό. Όμως, η κρίση μας δίνει ευκαιρίες μέσα από τον αναστοχασμό, να κοιτάξουμε τον ορίζοντα της καινούργιας χρονιάς, έχοντας μέσα μας το σπόρο της ελπίδας. «Μέχρι τώρα φοβόμασταν. Από τώρα και στο εξής θα ελπίζουμε». Ας αφήσουμε τον ορθολογισμό να επικρατήσει. Η κοινωνία πρέπει να είναι ανοιχτή σε επινοητικές αλλαγές. Κατανοούμε πως τίποτε δεν είναι δεδομένο. Γνωρίζουμε καλά πόσο πολύτιμη και εύθραυστη είναι η υγεία. Το βέβαιο είναι πως η πανδημία μας έφερε μπροστά στην ασημαντότητά μας και μας οδηγεί επώδυνα στις αληθινές αξίες, βοηθώντας μας να ξαναγίνουμε άνθρωποι.

Ας προσπαθήσουμε να αγαπήσουμε περισσότερο, ξεκινώντας από τον εαυτό μας. Να επενδύσουμε στην υγεία και σε ότι μας δίνει χαρά. Να αφουγκραστούμε τις ανάγκες μας, να αφιερώσουμε χρόνο σε ότι ευχαριστεί την ψυχή μας. « Όταν ανακαλύπτεις κάτι που τρέφει την ψυχή σου και σου δίνει χαρά, φρόντισε να δημιουργήσεις χώρο γι αυτό στη ζωή σου». Χωρίς επικρίσεις να ξεμπερδέψουμε το κουβάρι των σχέσεων και να τις βελτιώσουμε. Να αγαπάμε «αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη μας». Περαστικοί είμαστε!

Μέσα στη μαγεία της ζωής τα πάντα υπόκεινται στο νόμο της αλλαγής. Γι αυτό μπορούμε να εκτιμήσουμε την κάθε στιγμή και να τη ζήσουμε με πάθος. Ας κρατήσουμε ζωντανό το όνειρο. Είναι το μοναδικό καύσιμο για να συνεχίζουμε το δρόμο μας.

Να αγκαλιάσουμε όλα τα συναισθήματά μας και να τα εκφράζουμε. Τίποτε δεν είναι αυτονόητο. Γι αυτό, να λέμε πάντα « ευχαριστώ», « συγγνώμη, « σ’ αγαπώ», να απλώνουμε το χέρι, να χαμογελάμε. Να εκφράζουμε τη θλίψη, το άγχος, το θυμό και την ανασφάλεια. Να μην επιτρέπουμε στα αρνητικά συναισθήματα να κτίζουν τοίχους στην ψυχή.

Να τιθασέψουμε τις αμφιβολίες μας, να τις κάνουμε δημιουργία. Ο καθένας συνεχίζει να είναι σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της δικής του ζωής. Η ζωή συνεχίζεται. Και οι άνθρωποι συνεχίζουν να προσδοκούν καλύτερες μέρες, να ελπίζουν σε καλύτερες ανθρώπινες σχέσεις με αλληλεγγύη και αγάπη ιαματική.

ΕΙΘΕ το φως της ψυχής μας να δυναμώσει για να διαλύσει τα σκοτάδια!

ΕΙΘΕ η αγωνία, οι κοινές ανησυχίες αλλά και οι ελπίδες να δράσουν αφυπνιστικά και φέρουν τους ανθρώπους αληθινά πιο κοντά!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

11 Γενάρη 2021, Βάσω Σίδη