Προσωπική ανάπτυξη

Είναι αλήθεια πως, για τον καθένα από εμάς, η Προσωπική Ανάπτυξη είναι αντιληπτή με διαφορετικό τρόπο, με ποικίλες δραστηριότητες και με διαφορετικές πρακτικές μεθόδους ικανοποίησης των αναγκών μας. Απελευθερώνουμε το «κρυμμένο» δυναμικό μας, τη δύναμη που όλοι έχουμε μέσα μας σε υπεραφθονία, με σκοπό να αναπτύξουμε και να αναπλάσουμε δεξιότητες, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους που επιθυμούμε. Θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε δυναμικά στην προσωπική δημιουργία με επιμονή, πειθαρχία και πυξίδα το τρίπτυχο: αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση.

Ξεκίνησα την προσπάθεια αναζήτησης του εσωτερικού μου εαυτού σε μια δύσκολη περίοδο. Τότε που έπρεπε να δομήσω και να επαναπροσδιορίσω τα πάντα. Είναι αλήθεια, πως η απόπειρα ανακάλυψης της πραγματικής μας ταυτότητας, συνήθως ξεκινά όταν η ζωή μας δεν διαγράφει την επιθυμητή πορεία. Γιατί μόνο όταν νιώθουμε ανήσυχοι κι ανικανοποίητοι, στην προσπάθεια να βγούμε από το τέλμα, ξεκινάμε τις εσωτερικές αναζητήσεις, ψάχνουμε τις αληθινές απαντήσεις στα ερωτήματα που μας ταλανίζουν.

Έτσι ξεκίνησα την προσπάθεια του «γνώθι σ ’αυτόν» που με βοήθησε να ανακαλύπτω τον εαυτό μου, την προσωπική μου θετική σκέψη και με οδήγησε στη δημιουργία. Χρειάστηκαν τόλμη, επίμονη προσπάθεια και σκληρή δουλειά. Το αποτέλεσμα ήταν προσωπική  ελευθερία και ανάπτυξη, αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση. Έτσι ανοίχτηκαν νέοι δρόμοι: το ταξίδι μου στο χώρο της Ψυχολογίας και η περιπέτεια της συγγραφής. Πιστεύοντας στη «δια βίου μάθηση» δεν σταματώ.

Η αυτοβελτίωση είναι μια διαδρομή προσωπική, μοναδική και καθοριστική. Είναι μια πορεία που δεν σταματά και στοχεύει στην αυτοπραγμάτωση. Ο Maslow  ορίζει ως εξής την αυτοπραγμάτωση: « Αυτό που ένας άνθρωπος μπορεί να είναι, πρέπει να είναι. Αυτή την ανάγκη την αποκαλούμε αυτοπραγμάτωση». Η επίτευξη της αυτοπραγμάτωσης δεν είναι αυτοσκοπός αλλά είναι μέσο βελτίωσης τόσο του εαυτού όσο και του και του κοινωνικού συνόλου με το οποίο υπάρχει αλληλεπίδραση. «…’Όποιο όνομα κι αν δώσουμε στον τελικό προορισμό: ευτυχία, αυτοπραγμάτωση, άνοδο, διαφωτισμό, επιτυχία, ειρήνη ή απλά τέλος…το ίδιο κάνει. Όλοι ξέρουμε, ότι πρόκληση είναι μόνο το ταξίδι…», γράφει ο Bucay.  

Προτεινόμενα Άρθρα