Η παρουσίαση της πρώτης μου νουβέλας, του πρώτου πνευματικού μου παιδιού με τίτλο: « Μακρύ ταξίδι μέσα στη νύχτα – Επιστροφή στο Φως» έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019, στη Θεσσαλονίκη, στις 19.30, στο κατάμεστο «Καφέ Θέατρο».

Την εκδήλωση προλόγισε ο εκδότης και επιμελητής μου κ. Γιώργος Ιωαννίδης. Για το βιβλίο μου μίλησαν οι: Δημήτρης Κολιούσκας ( Παιδίατρος /Ογκολόγος, τ. Συντονιστής Διευθυντής του Παιδοογκολογικού Τμήματος ΓΝΘΙ), Άρτεμις Ασλανίδου (εκπαιδευτικός, τ. Πρόεδρος του Συλλόγου Λάμψη) και Νίκος Παπαδάκης (Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ). Αποσπάσματα του βιβλίου μου διάβασε ο Γιώργος Μόκας (φοιτητής Σχολής Κινηματογράφου ΑΠΘ) ενώ με την δική μου ομιλία ολοκληρώθηκε η βιβλιοπαρουσίαση σε μια ατμόσφαιρα συγκίνησης.

Παραθέτω απόσπασμα της ομιλίας μου:

«……. Έτσι λοιπόν, τούτη η βιωματική νουβέλα, που γεννήθηκε μέσα από την προσωπική εμπειρία στο χώρο εργασίας μου, πραγματεύεται το χρονικό της αρρώστιας του Λευτέρη, της μικρούλας Φωτεινής, της αγαπημένης του Χαράς και των άλλων συνοδοιπόρων τους. Είναι το ψυχογράφημα, η καταγραφή των συναισθημάτων του νεαρού αγοριού, σε σχέση με τους γονείς και το περιβάλλον, η αναζήτηση της αλήθειας του και η ισχυρή σχέση που αναπτύσσει με τα πρόσωπα που τον βοηθούν, τον στηρίζουν, τον ενδυναμώνουν ώστε να μπορέσει να πιστέψει πάλι στον εαυτό του και να ανακτήσει τη χαμένη του αυτοεκτίμηση. Ο Λευτέρης όταν έρχεται αντιμέτωπος με την αρρώστια θέλει να κατανοήσει, θέλει τη δική του αλήθεια για να διαχειριστεί το φόβο και να αγωνιστεί. Υπάρχει η ανατροπή της πραγματικότητας, οι δυσκολίες της θεραπείας, όμως υπάρχουν και τα σταθερά σημεία αναφοράς: η οικογένεια, η θεραπευτική ομάδα που εμπιστεύεται, οι συνοδοιπόροι του. Μέσα στη δύσκολη πορεία του μαθαίνει πως: «Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται πάντα συμβουλές. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζονται είναι ένα χέρι να στηριχτούν, ένα αυτί να τους ακούσει και μια καρδιά για να μπορέσει να τους καταλάβει». Μέσα από τη διαχείριση των αρνητικών του συναισθημάτων θα ανακαλύψει τον εσωτερικό του εαυτό μέσα από τη συντροφικότητα, τη φιλία, το μοίρασμα, την ιαματική αγάπη. Θα πιστέψει μέσα από την αισιοδοξία και την πίστη ότι όσο βαθειά κι αν είναι η νύχτα έρχεται το ξημέρωμα.

‘Όσο βαθιά και μεγάλη είναι η νύχτα τόσο λαμπρότερος θα είναι ο ήλιος της καινούργιας ημέρας. Και ότι μετά την καταιγίδα, δεν μπορεί παρά να φανερωθεί το ουράνιο τόξο.

Το μήνυμα είναι ότι ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να νικηθεί (σε σημαντικό βαθμό). Μηνύματα ενδυνάμωσης και ελεγχόμενης αισιοδοξίας των παιδιών και των οικογενειών τους. Η ΖΩΗ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ!……»

Η συγκίνησή μου τη βραδιά της βιβλιοπαρουσίασης ήταν δυνατή και αλησμόνητη καθώς η παρουσία ασθενών μου που τώρα είναι έφηβοι και νεαροί ενήλικες με στόχους και όραμα για τη ζωή τους με γέμισε δύναμη!

ΒΣ