Περί ματαιώσεων

 Περί ματαιώσεων

«Χρειάζεται κουράγιο για ν’ αντιμετωπίσεις τις ανεπάρκειές σου και σοφία για να τις μεταλλάξεις» (Edgar Cayce)

Η ζωή είναι μυστήρια, αμετάκλητη και δεν έχει πρόβα. Μέσα στο ταξίδι σου σίγουρα θα βιώσεις ματαιώσεις εφ’ όσον οι σύγχρονες ανάγκες σε οδηγούν σε προσδοκίες απαιτητικών κατακτήσεων, διεκδικήσεων και ανταγωνισμών.

 Η ματαίωση αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Ορίζεται σαν φυσική, πρωτογενής, γνωστική, συναισθηματική και συμπεριφορική απόκριση σε ένα αντιλαμβανόμενο ή πραγματικό εμπόδιο. Είναι η ακύρωση μιας προγραμματισμένης δραστηριότητας, η διάψευση μιας άποψης ή ιδέας. Όταν οι ευσεβείς πόθοι, οι προσδοκίες διαψεύδονται ο άνθρωπος κατακλύζεται από θυμό. Στην πραγματικότητα το συναίσθημα του θυμού συγκαλύπτει λύπη, ντροπή κι απογοήτευση.

 Ο καθένας πλέον γνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο τρόπος που μεγάλωσε στην μετέπειτα εξέλιξή του. Σίγουρα η παιδική ηλικία παίζει σημαντικό αλλά όχι καταλυτικό ρόλο. Τα πάντα βρίσκονται σε συνάρτηση με τις αναζητήσεις σου, καθώς και τις  σχέσεις σου. Κάποιες φορές οι ματαιώσεις έρχονται μαζεμένες και σε χτυπάνε σαν τζουνάμι. Σχετίζονται με την εξιδανίκευση προσώπων και την ανατροπή καταστάσεων. Αυτή ακριβώς η ανατροπή σε κάνει να ματαιώνεσαι, να αμφιβάλλεις και να αμφισβητείς το νόημα της ζωής και την αυτοαξία σου. Είναι η αμφισβήτηση των δυνατότητων και των ικανοτήτων που αναμφίβολα έχεις. Κι’ ύστερα νομίζεις πως ο κόσμος ασχημαίνει, γιατί ασχημαίνει η δική σου ματιά, γιατί εσύ μικραίνεις κι αρνείσαι να επιτρέψεις στο φως να διαπεράσει  τα σκοτάδια σου. Αρνείσαι πεισματικά να δεις την ομορφιά και την ελπίδα. Γιατί ο «φιλόξενος» σκοτεινός χώρος της ακινησίας και της ανυπαρξίας σε προστατεύει από κάθε καινούργια ενδεχόμενη ματαίωση.

Νιώθεις θλίψη κι έναν βαθύ πόνο στην ψυχή γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται. Πάλι εκείνο το όνειρο ματαιώθηκε, κρύφτηκε. Μην ξεχνάς: «Η ευτυχία θεραπεύει το σώμα, μόνο, ενώ η θλίψη αναπτύσσει τη δύναμη του νου», όπως είπε ο Μαρσέλ Προυστ.  Χρειάζεται τόλμη, δύναμη στην ψυχή και χρόνος για το δεις το θέμα  διαφορετικά. Για να μετατρέψεις τη θλίψη της ματαίωσης και την  παθητικότητα που προκαλεί σε κινητοποίηση και δράση. Οι ματαιώσεις, τα εμπόδια κι οι δυσκολίες θα υπάρχουν πάντα. Από σένα εξαρτάται η νοηματοδότηση που θα δώσεις: Θα εγκαταλείψεις τα θέλω σου ή θα ανασυντάξεις τις δυνάμεις σου και θα ξεκινήσεις πάλι;

Αγκάλιασε  το όνειρό σου, μην το πνίγεις, υπερασπίσου το. Μην το εγκαταλείψεις παρά τις κακοτοπιές και τις δυσκολίες. Σήκω και συνέχισε πάλι να προσπαθείς. Αξίζει η προσπάθεια. Η ζωή θα φέρει αυτά που είναι να φέρει.

 Μην ξεχνάς πως η ζωή «ξέρει τι παίρνει και τι φέρνει» κι έχει τον τρόπο της να σε κάνει να συνεχίσεις.

«Αξίζει να ζεις» κόντρα σε κάθε ματαίωση.

Προτεινόμενα Άρθρα