«Τίποτε δεν είναι απόλυτο. Όλα αλλάζουν, κινούνται, τα πάντα περιστρέφονται, τα πάντα πετούν και φεύγουν μακριά» Frida Kahlo

«Το σύμπαν βασίζεται στο χάος κι εγώ θα το διασχίσω χωρίς να ψάχνω λογική σειρά»

Οι άνθρωποι συνήθως κρυβόμαστε πίσω από τυπικές ιδιότητες, επαγγελματικές ταμπέλες, τίτλους, αξιώματα και δύναμη. Οχυρωνόμαστε πίσω από όλα αυτά, είναι η πανοπλία, το οχυρό μας. Καθώς όμως προχωράμε μέσα στο χρόνο, αν καταφέρουμε να έρθουμε κοντά με τον εαυτό μας και να τον γνωρίσουμε, τότε θα δούμε πόσες πληγές, ανασφάλειες και συμπλέγματα είναι κρυμμένα πίσω από το οχυρό. Κι αυτό, γιατί πέρα από τους όποιους τίτλους, ο καθένας είναι ο εαυτός του. Ο μικρός ευάλωτος εαυτός, με το φόβο της φθοράς.

Αυτό που απομένει, είναι η επικοινωνία, ο τρόπος που μιλάμε και ακούμε ο ένας τον άλλο, η δημιουργία βαθειάς σύνδεσης/σχέσης, σε μια εποχή δυστοκίας αληθινών σχέσεων, γιατί δεν υπάρχουν αντοχές. Ο άνθρωπος όμως γεννήθηκε για ν’ αγαπηθεί. «Η αγάπη είναι η μόνη υγιής και ικανοποιητική απάντηση στο πρόβλημα της ανθρώπινης ύπαρξης», έγραψε ο From. Το ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση χαοτική, είναι γιατί αγαπήσαμε τα πράγματα και χρησιμοποιήσαμε τον άνθρωπο. Ας προσπαθήσουμε να νοιώσουμε τη δύναμη της φύσης, σκύβοντας πάνω σε μια πηγή. Ας αφεθούμε στη μουσική των νερών, στην ευωδιά του βρεμένου χώματος από τη βροχή, στη μαγεία των χρωμάτων της ανατολής. Απομένουν όλες οι μικρές στιγμές, οι σπάνιες, οι όμορφες, οι γλυκές, οι σκληρές, οι γλυκές, οι ερωτικές, οι συντροφικές, οι μοναχικές. Όλες οι στιγμές που συνθέτουν την τοιχογραφία της ζωής μας.

Πλέον το μάθαμε, πως τα πάντα διαρκώς μεταβάλλονται. Δεν μπορούμε ούτε να προβλέψουμε, ούτε να ελέγξουμε τα πάντα. Άνθρωποι έρχονται και παρέρχονται. Σίγουρα είναι αδύνατο να έχουμε την αναγνώριση όλων. Αρκεί, να γνωρίζει ο καθένας, το ποιος αληθινά είναι. Να έρθει κοντά με τον εαυτό του, να τον αγκαλιάσει, να τον αγαπήσει.

Διάβασα κάπου: « Η ζωή ξέρει». Θα προσθέσω: Η ζωή μας δείχνει το δρόμο κι εμείς πρέπει να την εμπιστευτούμε, με οδηγό/πυξίδα τα δικά μας «θέλω».

Το θέμα είναι να μην κλείνουμε τα μάτια στις ευκαιρίες. Ευκαιρίες για γνώση, καινούργια πράγματα, συναναστροφές, επικοινωνία. Ευκαιρία για καινούργιες στιγμές, μακριά από αρνητικά/τοξικά περιβάλλοντα που άφησαν πληγές.

Η ζωή ξέρει και δεν περιμένει. Γι αυτό: « Άδραξε τη μέρα» .

ΒΣ